Den godaste västerbottenostpajen jag vet gör jag till midsommar och kräftkalas. |
Västerbottenostpaj med löjrom, för 8 pers.
125 g smör3 dl mjöl
1 msk iskallt vatten
3 ägg
2 dl grädde
ca 150 g västerbottenost
salt och nymalen svartpeppar
1 1/2 dl creme fraiche
70 g löjrom (tja eller stenbitsrom då...)
1 knippa dill
1 knippa gräslök
Blanda smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga degen i botten och grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Vispa ihop till ägg och grädde. Tillsätt riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter eller tills det stelnat. Låt svalna.
Blanda under tiden creme fraiche, nästan all löjrom och hackad dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Bred blandningen på den avsvalnade pajen och dekorera med resterande löjrom i klickar och några dillvippor.
Oj, det låter jättegott!
SvaraRaderaKram Agneta